Λίμερικ

Λίμερικ ονομάζεται ένα είδος ποίησης, με χαρακτηριστική, σύντομη, χιουμοριστική σύσταση μίας στροφής πέντε στίχων και ομοιοκαταληξία. Τα ποιήματα του είδους λίμερικ διηγούνται μια σύντομη ιστορία, και καταλήγουν σε ένα ανέκδοτο και εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Αγγλία.

Ξακουστά είναι εκείνα του Έντουαρντ Λιρ (Edward Lear), που το 1846 δημοσίευσε μια ποιητική συλλογή με λίμερικ, με τον τίτλο <<The book of nonsense>> (Το βιβλίο των ανοησιών). Πρόκειται για α-νοηματικά/ά-λογα ποιηματάκια που συνοδεύονται από εικονογράφηση του Lear. Το έργο αυτό πρόσφερε στην ποίηση μια ανάλαφρη, παιχνιδιάρικη διάσταση και μια πρωτόγνωρη ελευθερία.

Λίμερικ του Edward Lear

Έναν παράξενο άντρα από τη Δύση

Με στολισμένο ρούχο είχανε ντύσει

Τον ρωτούσανε <<Σου κάνει;>>

Κι απαντούσε <<Σα φουστάνι!>>

Ο δύστροπος ο άντρας απ’ τη Δύση.

Στην Ελλάδα, πρώτος που αποπειράθηκε να γράψει λίμερικ είναι ο Γιώργος Σεφέρης. Το 1975 εξέδωσε μια συλλογή από λίμερικ, με τον τίτλο Ποιήματα με ζωγραφιές σε μικρά παιδιά. Ο Γιώργος Σεφέρης πρότεινε δύο ελληνικά ονόματα για το limerick:

  1. Λιμερίκι (ηχητική παραφθορά του limerick)
  2. Ληρολόγημα (που βασίζεται στο επίθετο του Άγγλου λογοτέχνη Edward Lear)

Το πρώτο λίμερικ της συλλογής του Γ.Σεφέρη:

Ήταν μια κοπέλα από τη Σάμο

που έχωσε το δεξί της στην άμμο

και με τ’ άλλο χέρι

εκρατούσε ένα αστέρι

ετούτη η κοπέλα απ’ τη Σάμο.

Στο βιβλίο της Γλώσσα Στ Δημοτικού και στην Ενότητα 6: Η ζωή σε άλλους τόπους διαβάσαμε λίμερικ του Γιώργου Σεφέρη και έπειτα οι μαθητές έγραψαν τα δικά τους. Μπορείτε να τα διαβάσετε κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα.

Λίμερικ από τους μαθητές του Στ2