12ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης ” Ο μαγικός περίπατος της Άλκης Ζέη: 100 χρόνια από τη γέννησή της”

Σκεπτόμενοι την αξία ενός βιβλίου..

Τα βιβλία αποτελούν πηγή πνευματικού πλούτου, γλωσσικής καλλιέργειας, πληροφόρησης. Δίνουν «τροφή» και εξάπτουν τη φαντασία μας …. Συμβάλλουν στη μόρφωση του παιδιού γιατί διαδίδουν τις γνώσεις, τις ιδέες, την πνευματική κληρονομιά του παρελθόντος. Τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να αποδέχονται τα συναισθήματά τους, διαμορφώνουν την προσωπικότητάς τους. Καλλιεργούν τις ψυχικές τους δυνάμεις, την ελπίδα, την αισιοδοξία. Τα βιβλία μας ταξιδεύουν…

Το δικό τους ταξίδι ξεκίνησαν οι μαθητές/ τριες της Στ΄ τάξης….

Oι μαθητές/ τριες της Στ΄ τάξης σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των τάξεών τους, κ. Αμαλία Γκέκα και κ. Γεώργιο Κυριάκο , συμμετέχουν στον φετινό 12ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης ” Ο μαγικός περίπατος της Άλκης Ζέη: 100 χρόνια από τη γέννησή της” που διοργανώνουν οι εκδόσεις Μεταίχμιο , αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη γέννηση της συγγραφέως.

Αρχικά, οι μαθητές/ τριες συγκέντρωσαν πληροφορίες για τη ζωή και το έργο της συγγραφέως , κ. Άλκης Ζέη και δημιούργησαν τα δικά τους κολλάζ.

Κολλάζ από τους μαθητές/ τριες της Στ ΄2 τάξης

Έπειτα , οι μαθητές/ τριες κατασκεύασαν τους δικούς τους σελιδοδείκτες , για να τους χρησιμοποιήσουν στα λογοτεχνικά βιβλία.

Στη συνέχεια , οι μαθητές / τριες της Στ ΄τάξης διάβασαν τα εξής 2 βιβλία :

  1. Κοντά στις ράγιες, της Άλκης Ζέη
  2. Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, της Άλκης Ζέη

Μετά την ανάγνωση των βιβλίων , συζήτησαν και ανέλυσαν τους ήρωες των βιβλίων, τον τόπο, τον χρόνο των γεγονότων , καθώς και τι τους εντυπωσίασε περισσότερο, το οποίο εξέφρασαν με μια δικιά τους ζωγραφιά .

Ζωγραφιές για το βιβλίο : Κοντά στις ράγιες

Ζωγραφιές για το βιβλίο : Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

Τέλος, οι μαθητές/ τριες απάντησαν σε ειδικά διαμορφωμένα ερωτηματολόγια, σε σχέση με το περιεχόμενο των βιβλίων, τα οποία στάλθηκαν πίσω στις εκδόσεις Μεταίχμιο, για να λάβουν μέρος στον πανελλήνιο διαγωνισμό – ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας . Στόχος του προγράμματος είναι η καλλιέργεια της φιλικής σχέσης των παιδιών με τη λογοτεχνία και την ανάγνωση και εντέλει η αγάπη τους για το βιβλίο, καθώς και η γνωριμία τους με το έργο Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών, πολλοί από τους οποίους έχουν τιμηθεί με σημαντικά βραβεία για τη συγγραφική τους δραστηριότητα.

ΑΛΚΗ ΖΕΗ ( 1923 – 2020 )

«Να είστε μαζί, να αγαπιέστε και να βοηθάει ο ένας τον άλλον …

Νομίζω ότι πρέπει μέσα μας να έχουμε μια μικρή φλόγα, μια μικρή χαρά και τότε θα δείτε πως όλα θα είναι πιο ανάλαφρα…….

Έστω και σε ένα πολύ μικρό πράγμα να ελπίζετε σιγά σιγά θα γίνει ένα μεγάλο παζλ».

Λόγια της συγγραφέως σε μία από τις πολλές τις ομιλίες!

Προσωπογραφία της Άλκης Ζέη από τη μαθήτρια, Ετελβίνα , Στ ΄1

Εκπαιδευτικοί: Αμαλία Γκέκα, Γεώργιος Κυριάκος