Παγκόσμια ημέρα αθλητισμού για την ανάπτυξη και την ειρήνη

Οι μαθητές/τριες της Στ΄ και Γ΄ τάξης, με τις εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής (Γριζανίτη Βασιλική, Τσιαφούτη Αμαλία) , με αφορμή την ημέρα αθλητισμού για την ανάπτυξη και την ειρήνη, διοργάνωσαν και παρουσίασαν την γιορτή των Μεγάλων Παναθήναιων, την Πέμπτη 6 Απριλίου 2023.

Το δρώμενο έγινε με την τεχνική του θεάτρου σκιών και το παρακολούθησαν όλα τα τμήματα του σχολείου μας.

Λίγα λόγια για τα Παναθήναια…..

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ

Στην αρχαιότητα υπήρχαν τέσσερις σπουδαίοι πανελλήνιοι αγώνες. Ο πιο σημαντικός

ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες που διεξάγονταν στην Ολυμπία προς τιμή το θεού Δία. Οι αθλητές έπαιρναν για έπαθλο ένα στεφάνι ελιάς, τον Κότινο.

Υπήρχαν ακόμη τα Πύθια, τα Νέμεα και τα Ίσθμια. Τα Πύθια διεξάγονταν στους Δελφούς, ήταν αφιερωμένοι στον θεό Απόλλωνα και οι νικητές έπαιρναν για έπαθλο ένα στεφάνι δάφνης.

Τα Νέμεα διεξάγονταν στη Νεμέα προς τιμή του θεού Δία και οι νικητές έπαιρναν για έπαθλο ένα στεφάνι αγριοσέληνου.

Τέλος τα Ίσθμια που διεξάγονταν στον Ισθμό της Κορίνθου προς τιμή του θεού Ποσειδώνα και οι νικητές έπαιρναν για έπαθλο ένα στεφάνι πεύκου.

Το όνειρο κάθε αθλητή ήταν να νικήσει και στους τέσσερις αυτούς αγώνες και να αποκτήσει τον τίτλο του περιδονίκη για αυτό του το κατόρθωμα.

Εκτός όμως από αυτούς τους αγώνες υπήρχαν στην αρχαιότητα και σημαντικές γιορτές προς τιμή της θεάς Αθηνάς, του θεού Απόλλωνα, της θεάς Δήμητρας κ.α.

Τα Παναθήναια ήταν η μεγαλύτερη γιορτή των Αθηναίων προς τιμή της θεάς Αθηνάς. Τα Παναθήναια χωρίζονταν σε μικρά και μεγάλα. Τα μικρά γιορτάζονταν κάθε χρόνο και τα μεγάλα κάθε τέσσερα χρόνια. Η γιορτή καθιερώθηκε από τον ήρωα της Αθήνας Ερεχθόνιο και είχε τοπικό χαρακτήρα. Στα χρόνια του Θησέα συμμετείχαν κι άλλοι συνοικισμοί και δήμοι της Αττικής και έτσι  η γιορτή ονομάστηκε << Παναθήναια>> προς τιμή της νίκης της θεάς Αθηνάς κατά των Γιγάντων.

Τα Παναθήναια περιλάμβαναν

  1. μουσικούς αγώνες. Οι μουσικοί αγώνες διεξάγονταν στο Ωδείο του Περικλέους στη νοτιοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, κοντά στο θέατρο Διονύσου. Έπαιρναν μέρος μουσικοί που τραγουδούσαν λυρικά τραγούδια με τη συνοδεία αυλών και κιθαρών.
  2. Ποιητικούς αγώνες, κατά τους οποίους ραψωδοί απήγγειλαν τα Ομηρικά Έπη με τη συνοδεία λύρας. Οι νικητές έπαιρναν για έπαθλο ένα στεφάνι και χρηματικό ποσό.

Οι αθλητικοί αγώνες διεξάγονταν στην αριστερή όχθη του Ιλισού, κοντά περίπου στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Διαρκούσαν δύο ημέρες και έπαιρναν μέρος τρείς κατηγορίες αθλητών α) παιδιά β) έφηβοι και γ) άνδρες.

Τα αγωνίσματα που έπαιρναν μέρος ήταν τα εξής

  • το Στάδιο, αγώνας δρόμου 192μ. (περίπου 200μ. σημερινά)
  • ο Δίαυλος , αγώνας δρόμου 2 σταδίων, 400 μ. περίπου
  • ο Δόλιχος, αγώνας αντοχής 20 περίπου σταδίων 3000 – 3800 μ.
  • Ο οπλίτης δρόμος , ήταν αγώνας δρόμου 400 μ. και οι αθλητές φορούσαν κράνος, κνημίδες και ασπίδα
  • Πάλη
  • Πυγμαχία
  • Παγκράτιο, συνδυασμός πάλης και πυγμαχίας μαζί
  •  Πένταθλο, είχε πέντε αγωνίσματα: δρόμος, άλμα, ακόντιο, δισκοβολία και πάλη

Οι νικητές έπαιρναν για έπαθλο τους << Παναθηναϊκούς αμφορείς >> (αγγεία) γεμάτους με λάδι.

  1.  Ιππικοί αγώνες και αρματοδρομίες, διεξάγονταν στον ιππόδρομο της Αθήνας που βρίσκονταν κοντά στον Πειραιά και ήταν χώρος οκτώ σταδίων δηλ. περίπου 1500 μ.

Διαρκούσαν δύο ημέρες και διεξάγονταν ιππικοί αγώνες με αναβάτη και άρματα.

     12. Τα Παναθήναια περιλάμβαναν και τον χορό << Πυρρίχη >> ο οποίος ήταν χορός με όπλα , δηλ. οι χορευτές φορούσαν περικεφαλαία και ασπίδα και ο νικητής έπαιρνε για έπαθλο ένα βόδι

  1.  Αγώνας λαμπαδηδρομίας, όπου οι αθλητές κρατούσαν αναμμένες δάδες. Έτρεχαν δέκα ομάδες λαμπαδηδρόμων, περίπου ένα χιλιόμετρο ο καθένας, μεταβιβάζοντας τη δάδα ο ένας στον άλλον και επιδίωκαν να φέρουν πρώτοι στο βωμό χωρίς να σβήσει η δάδα.
  2.  Τέλος οι αγώνες έκλειναν με τη << Νέων άμιλλα >> που ήταν ιστιοπλοϊκοί αγώνες και λεμβοδρομίες.

Ο κύριος σκοπός του τελετουργικού της γιορτής των Παναθηναίων ήταν η επίσημη πομπή και η προσφορά του υφανθέντος πέπλου στο άγαλμα της θεάς Αθηνάς.

Η ύφανση του πέπλου γινόταν επί εννέα μήνες από την Ιέρεια της θεάς και πολλές γυναίκες βοηθούς.

Το πέπλο δεν ήταν ένα απλό κάλυμμα, ήταν ένα μάλλινο φόρεμα διακοσμημένο με χρυσοκέντητες σκηνές που απεικόνιζαν τη θεά να αγωνίζεται δίπλα στον Δία εναντίων των Γιγάντων.

Το πέπλο το τοποθετούσαν σε ένα άρμα που είχε το σχήμα πλοίου και το έσερναν άλογα. Η πομπή περνούσε από την αγορά, από διάφορους βωμούς και έφτανε στα Προπύλαια της Ακρόπολης. Εκεί, χωρίς το πλοίο, γινόταν η άνοδος της πομπής στην Ακρόπολη και η παράδοση του πέπλου στην Ιέρεια της Αθηνάς Παλλάδας.

Η παράδοση του πέπλου γίνονταν μπροστά στο άγαλμα της θεάς Αθηνάς.

Μετά την παράδοση του πέπλου άρχιζαν οι θυσίες προς τιμή της θεάς.

Παρακάτω ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό:

Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, κ. Βασιλική Γριζανίτη
Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, κ. Αμαλία Τσιαφούτη
Δρώμενο από μαθητές της Γ1 τάξης για τον ιδρυτή των Παναθήναιων, μυθικό ήρωα Θησέα.
Δρώμενο από μαθητές της Γ1 τάξης για τον ιδρυτή των Παναθήναιων, μυθικό ήρωα Θησέα.

Βίντεο με τους μαθητές της Στ΄ τάξης που χορεύουν τον πολεμικό χορό “Πυρρίχιο” από την αρχαιότητα.