Εκπαιδευτική εκδρομή στο STEM Ρομποτικής

Οι μαθητές/τριες της Γ΄, Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξης συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς των τμημάτων επισκέφτηκαν το STEM Ρομποτικής στο Νέο Ψυχικό της Αθήνας στις αρχές του Φεβρουαρίου, όπου πραγματοποίησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα: «Σήμερα φυσάει πολύ» και «Τα μυστικά του μηχανικού».

Αναλυτικότερα, οι μαθητές/τριες της Γ΄ και Δ΄ τάξης μαζί με τους εκπαιδευτικούς, κ. Γκέκα Αμαλία, κ. Κυριαζοπούλου Ειρήνη, κ. Φίλιο Δημήτριο, κ. Λιάκου Αθηνά και κ. Βαρτζή Στέλλα πραγματοποίησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα:

Σήμερα φυσάει πολύ!

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναφέρονταν στη φύση και στις διαφορετικές καιρικές συνθήκες και τα καιρικά φαινόμενα που απασχολούν τους μετεωρολόγους. Ιδιαίτερα ασχολήθηκαν με τον άνεμο.

Τι είναι ο άνεμος; Πώς μπορεί να μετρηθεί η ένταση του ανέμου; Εκτός από την ένταση, μήπως μας ενδιαφέρει και η κατεύθυνσή του; Πως δημιουργείται, τι εννοούμε με τον όρο «ένταση», πως υπολογίζεται η ταχύτητά του και με ποια όργανα μέτρησης μπορεί να μετρηθεί.

Οι μαθητές/τριες μας κατασκεύασαν ένα ανεμόμετρο και έφτιαξαν το κατάλληλο πρόγραμμα ώστε να πάρουν τις μετρήσεις.

Στο τέλος, ήταν σε θέση να εξηγήσουν τι είναι αυτό που μέτρησαν και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους ως σωστοί μετεωρολόγοι για την ένταση και την κατεύθυνση του ανέμου!

Από την άλλη , οι μαθητές/τριες της Ε΄ και Στ΄ τάξης σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς κ. Μπαρδέλη Αθανασία, κ. Σταυρίδη Παναγιώτη, κ. Αντίοχο Βασίλη, κ. Δέδογλου Όλγα, κ. Μουσίκα Δήμητρα και κ. Τσαγκάρη Μαρία μάθανε πως να κινούν ένα αυτοκίνητο μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα:

Τα μυστικά του μηχανικού

Στόχος που προγράμματος ήταν να γνωρίσουν οι νέοι μηχανικοί μας τη σημασία και τη λειτουργία του κιβωτίου ταχυτήτων στα οχήματα.

Για ποιο λόγο υπάρχει το κιβώτιο ταχυτήτων μέσα στα αυτοκίνητα; Γιατί είναι τόσο σημαντική η λειτουργία του; Οι μαθητές/τριες μας έμαθαν για τα γρανάζια και τη σημασία τους, συζήτησαν για το ρόλο των αισθητήρων και το πόσο απαραίτητοι είναι στα ρομποτικά μοντέλα. Στη συνέχεια προγραμμάτισαν με τις κατάλληλες εντολές τα οχήματά τους , ώστε να κινηθούν!

Παρακάτω ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό: