Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σχηματαρίου

Αρχαιολογικό Μουσείο Σχηματαρίου

Οι μαθητές/τριες της Γ΄ και Δ΄ τάξης με τους εκπαιδευτικούς των τμημάτων, κ. Κυριαζοπούλου Ειρήνη, κ. Γκέκα Αμαλία, κ. Φίλιο Δημήτριο, κ. Λιάκου Αθηνά και κ. Βαρτζή Στέλλα επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο του Σχηματαρίου στις αρχές του Μαρτίου για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο: ” Ανακαλύπτοντας το παρελθόν” .

Αναλυτικότερα, οι μαθητές/τριες της Γ΄ και Δ ΄τάξης πρώτα ξεναγήθηκαν στους χώρους του μουσείου, όπου ενημερώθηκαν για το ιστορικό των εκθεμάτων, για τους μύθους, τις λατρείες και τα ταφικά έθιμα με τα οποία συνδέονται τα ευρήματα.

Τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Σχηματαρίου καλύπτουν το διάστημα από τα προϊστορικά χρόνια έως τα ρωμαϊκά χρόνια. Έτσι, οι μαθητές/τριες παρατήρησαν από κοντά λάρνακες, ειδώλια, αγγεία, κοσμήματα, επιτύμβια μνημεία, επιγραφές, αγαλματίδια και συζήτησαν για τις ομοιότητες και τις διαφορές των εκθεμάτων ανά χρονική περίοδο. Παρατήρησαν την εξέλιξη της τέχνης και τόνισαν την σπουδαιότητά της στην ανάπτυξη των τότε πόλεων. Ιδιαίτερη εντύπωση τους έκαναν οι Ταναγραίες κόρες, αλλά και τα παιδικά παιχνίδια.

Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: “Ανακαλύπτοντας το παρελθόν ” με τη βοήθεια της συντηρήτριας κ. Γεωργίας Ψαρρού. Τα παιδιά γίνανε οι ίδιοι μικροί αρχαιολόγοι και αφού εφοδιάστηκαν με τα κατάλληλα εργαλεία του αρχαιολόγου, τότε ξεκίνησαν την δική τους ανασκαφή!

Η ανασκαφή μας έφερε στο φως πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων, άλλα σε κομμάτια και άλλα ολόκληρα! Τότε οι μικροί μας αρχαιολόγοι έπρεπε να αναλάβουν τη σκληρή δουλειά του συντηρητή και να καθαρίσουν, να συναρμολογήσουν και να καταγράψουν τα ευρήματα.

Μετά το πέρας του εκπαιδευτικού προγράμματος οι μαθητές/τριες μας ξεναγήθηκαν στον αύλειο χώρο του μουσείου. Εκεί παρατήρησαν αρχιτεκτονικά μέλη ιερών, επιτύμβια μνημεία, χριστιανικές επιγραφές. Εντύπωση τους έκανε το ” αρχαίο” ελαιοτριβείο που υπήρχε στην αυλή, για το λόγο αυτό αναφέρθηκαν στη σημασία και στον τρόπο παραγωγής του λαδιού της τότε εποχής.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Γεωργία Ψαρρού για τη συνεργασία και το εκπληκτικό πρόγραμμα που μας παρουσίασε.