Πανελλήνια σχολική μέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού στο σχολείο

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου.

Οι μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου Οινοφύτων σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των τμημάτων ιδιαίτερα προβληματισμένοι με την αύξηση των περιστατικών σχολικής βίας στον κόσμο, δραστηριοποιήθηκαν και πραγματοποίησαν διάφορες δράσεις στη σχολική κοινότητα, θέλοντας να τονίσουν την αξία της φιλίας, τον σεβασμό σε κάθε τι διαφορετικό , την έννοια της συμπερίληψης, την αγάπη και την ενσυναίσθηση.

Ειδικότερα…

Οι μαθητές/τριες της Α΄ τάξης με τις εκπαιδευτικούς των τμημάτων, κ. Πετσάνη Αγγελική, κ. Πρινάρη Γεωργία και κ. Χατζή Αγγελική παρακολούθησαν βίντεο για τον σχολικό εκφοβισμό, συζήτησαν για το θέμα αυτό, καθώς και για την αξία της φιλίας, την οποία αποτύπωσαν με ζωγραφιές.

Μαθητές/τριες της Α΄ τάξης

Οι μαθητές/τριες της Β΄ τάξης με τις εκπαιδευτικούς των τμημάτων, κ. Κύρλα Μαργαρίτα και κ. Γιαννοπούλου Ανθή διάβασαν τα βιβλία: ” Τα χέρια δεν χτυπάνε τα χέρια αγαπάνε “ και ” Οι λέξεις δεν είναι για να πληγώνουμε”.

Επίσης οι μαθητές/τριες της Β΄2 τάξης είδαν βίντεο κατά του εκφοβισμού, ζωγράφισαν και δημιούργησαν τα καπέλα της ομαδικότητας με το σύνθημα: ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ !

Μαθήτρια της Β΄2 τάξης

Οι μαθητές/τριες της Γ΄ 2 τάξης εμπνεύστηκαν τις δικές τους μαγικές συνταγές φιλίας, τις οποίες μοίρασαν σε όλα τα τμήματα του σχολείου.

Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης με τις εκπαιδευτικούς των τμημάτων, κ. Κυριαζοπούλου Ειρήνη και κ. Γκέκα Αμαλία υποδέχτηκαν τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων κ. Δέσποινα Φίλιου, όπου συζήτησαν και πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές δράσεις( αφήγηση βιβλίου, συζήτηση, αινίγματα, τραγούδι, ζωγραφιές) κατά της σχολικής βίας με αφορμή το βιβλίο της συγγραφέως ” Ο Φιφίκος στο σχολείο”.

Οι μαθητές/τριες της Δ΄ τάξης με σκοπό να κατανοήσουν και να διακρίνουν τα διαφορετικά είδη σχολικού εκφοβισμού καθώς και να σκεφτούν τρόπους αντίδρασης και καταπολέμησής του υλοποίησαν διάφορες δράσεις.

Αρχικά, δημιούργησαν τις δικές τους αφίσες κατά της σχολικής βίας.

Εν συνεχεία, η συγγραφέας Δέσποινα Φίλιου παρουσίασε στους μαθητές/τριες της Δ΄ τάξης το ίδιο παραμύθι της με τίτλο: ” Ο Φιφίκος στο σχολείο”, όπου ο ήρωας του βιβλίου δεχόταν ενδοσχολική βία . Οι μαθητές/τριες της Δ΄ τάξης αναγνώρισαν τη λεκτική βία και βλέποντας τον τρόπο που ο  ήρωας αντιμετώπιζε όσα είχε υποστεί, πρότειναν και άλλους τρόπους αντιμετώπισης της βίας.

Έπειτα, παρέα με την συγγραφέα τραγούδησαν το τραγούδι του Φιφίκου λέγοντας ένα ηχηρό όχι σε κάθε μορφή εκφοβισμού.

Επιπλέον, οι μαθητές/τριες της Δ΄ τάξης σε συνεργασία με τη σχολική ψυχολόγο κ. Πάτση Γεωργία και τη κοινωνική λειτουργό κ. Αγιοργίτη Μαρία είδαν βίντεο και μίλησαν για τον σχολικό εκφοβισμό.

Οι μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης με τους εκπαιδευτικούς των τμημάτων, κ. Μπαρδέλη Αθανασία και κ. Σταυρίδη Παναγιώτη δημιούργησαν τις δικές τους αφίσες κατά της σχολικής βίας.

Ακόμα, οι μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης σε συνεργασία με την δασκάλα των εικαστικών, κ. Τσαγκάρη Μαρία έστειλαν το δικό τους μήνυμα κατά της σχολικής βίας με τις δικές τους εικαστικές δημιουργίες.

Οι μαθητές/τριες της Στ΄ τάξης με τους εκπαιδευτικούς των τμημάτων, κ. Αντίοχο Βασίλη, κ. Δέδογλου Όλγα και κ. Μουσίκα Δήμητρα πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές δράσεις για το cyberbullying ( διαδικτυακός εκφοβισμός) σε συνεργασία με τη σχολική ψυχολόγο κ. Πάτση Γεωργία και την κοινωνική λειτουργό κ. Αγιοργίτη Μαρία.

Τέλος, οι μαθητές/τριες του Ολοήμερου τμήματος σε συνεργασία με την κ. Γεωργία Γερογιάννη, τον κ. Αντίοχο Βασίλη και την κ. Βαρτζή Στέλλα έστειλαν τα δικά τους μηνύματα στην σχολική κοινότητα για την ενδοσχολική βία, με την πραγματοποίηση ποικίλων δράσεων.