ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

2 Απριλίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ημέρα που γεννήθηκε ο σπουδαίος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο. Κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο.

Φέτος, το 2024, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Ιαπωνίας. Το μήνυμα γράφτηκε από τη συγγραφέα Eiko Kadono, η οποία έχει γράψει πολλά βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε 10 γλώσσες.

Την αφίσα  για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου φιλοτέχνησε η συγγραφέας και εικονογράφος Nana Furiya,  η οποία γεννήθηκε στο Τόκιο και σπούδασε λιθογραφία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μπρατισλάβας. Έχει μάλιστα εικονογραφήσει πολλά βιβλία, ενώ σε αρκετά από αυτά έχει γράψει και το κείμενο.

Το μήνυμα για το 2024

Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας!

« Οι ιστορίες ταξιδεύουν πάνω στα σύννεφα, λαχταρώντας ν’ ακούσουν το χαρούμενο χτύπημα της καρδιάς σας.»

Η Αφίσα για το 2024

Αφίσα για το παιδικό βιβλίο 2024

Λίγα λόγια για τον σπουδαίο παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν:

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (Hans Christian Andersen) ήταν Δανός συγγραφέας και ποιητής, πασίγνωστος σ’ όλο τον κόσμο για τα παραμύθια του. Γιος ενός παπουτσή και μιας πλύστρας, γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1805 στην πόλη Οντένσε. Έμεινε ορφανός από πατέρα στα 11 του χρόνια και έκανε διάφορες δουλειές για να τα φέρει βόλτα αυτός και η μητέρα του. Το σχολείο ήταν μια πολυτέλεια για τον μικρό Χανς Κρίστιαν.

Το προσωπικό του καταφύγιο, τις όποιες ελεύθερες ώρες είχε, ήταν ένα μικρό κουκλοθέατρο. Έφτιαχνε με τα ίδια του τα χέρια τις κούκλες, τις έντυνε κι έδινε τις δικές του προσωπικές παραστάσεις, με έργα κυρίως του Σαίξπηρ, τα οποία απομνημόνευε με χαρακτηριστική ευκολία.

Η χάρη του αυτή έφτασε στα αυτιά του βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου του 6ου, ο οποίος ενδιαφέρθηκε προσωπικά για το παράξενο αυτό αγόρι. Τον έστειλε σ’ ένα από τα καλύτερα σχολεία της χώρας, καταβάλλοντας ο ίδιος τα δίδακτρα. Μετά κόπων και βασάνων, ο Χανς Κρίστιαν τελείωσε το Γυμνάσιο σε ηλικία 23 ετών. «Τα χρόνια αυτά ήταν τα πιο πικρά και σκοτεινά της ζωής μου», έγραψε στην αυτοβιογραφία του. Στη συνέχεια γράφεται στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του.

Το 1822 εκδίδει το πρώτο βιβλίο του, που θα περάσει απαρατήρητο. Το 1829 γράφει μια ιστορία φαντασίας με τίτλο «Περίπατος από το κανάλι του Χόλμενς στο ανατολικό σημείο του νησιού Άμαγκερ, που θα σημειώσει μεγάλη επιτυχία. Συνεχίζει να γράφει, ποιήματα, θεατρικά έργα, λιμπρέτα για λυρικά έργα, μυθιστορήματα, που γνωρίζουν επιτυχία περισσότερο στη Γερμανία, παρά στην πατρίδα του.


Hans Christian Andersen

Το 1835 δημοσιεύει τα πρώτα του «Παραμύθια για παιδιά» και μόνο 8 χρόνια αργότερα κερδίζουν την επιδοκιμασία του κόσμου. Θα γράψει συνολικά 168 παραμύθια ως το 1872 με πιο γνωστά, «Τα κόκκινα Παπούτσια», «Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι», «Η βασίλισσα του χιονιού», «Το ασχημόπαπο», «Το μολυβένιο στρατιωτάκι», «Το μικρό έλατο», «Η μικρή γοργόνα», «Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα», «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» και «Η Τοσοδούλα».

Ενώ τα έργα του Άντερσεν είναι σχεδόν άγνωστα έξω από τη Δανία και τις γειτονικές της χώρες, τα παραμύθια του είναι από τα πιο πολυμεταφρασμένα έργα σ’ όλη την ιστορία της λογοτεχνίας. Μολονότι βασίζονται σε λαϊκούς θρύλους, τα περισσότερα χαρακτηρίζονται από έναν ηθικό ρεαλισμό, παρά απ’ την ανάγκη εκπλήρωσης μιας επιθυμίας. Οι κακοί δεν είναι δράκοι ή μάγισσες των λαϊκών μυθιστοριών, αλλά εκπρόσωποι ανθρώπινων αδυναμιών, όπως ματαιοδοξίας, σνομπισμού ή εγωιστικής αδιαφορίας. Ορισμένα από τα παραμύθια του αποκαλύπτουν μία αισιόδοξη πίστη στην επικράτηση του καλού και του ωραίου, άλλα είναι βαθιά απαισιόδοξα και έχουν δυσάρεστο τέλος.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/

Το σχολείο μας, θέλοντας να τιμήσει αυτή την ημέρα, προέβη σε διάφορες δράσεις.

Ενδεικτικό Φωτογραφικό Υλικό και λίγα λόγια για τις δράσεις:

Α1 τμήμα Εκπαιδευτικός κ. Πετσάνη Αγγελική και κ. Πρινάρη Γιούλη

Για την ημέρα παιδικού βιβλίου με αφόρμηση μια αφίσα έγινε καταιγισμός ιδεών των παιδιών για τη σημαντικότητα των βιβλίων στη ζωή μας. Στην συνέχεια έγινε παρουσίαση Power Point σχετική με το θέμα. Έπειτα προβλήθηκε βίντεο σχετικό με την ημέρα παιδικού βιβλίου και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη κατασκευή από τα παιδια. Τέλος, η ταξη επισκέφτηκε την αίθουσα της βιβλιοθήκης του σχολείου και έγινε επεξήγηση της χρήσης της βιβλιοθήκης από την εκπαιδευτικό.

A2 τμήμα Εκπαιδευτικός κ. Χατζή Αγγελική

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α2 για να τιμήσουν την παγκόσμια αυτή ημέρα, μίλησαν ο καθένας και η καθεμία ξεχωριστά για το αγαπημένο τους βιβλίο.

Β2′ τμήμα Εκπαιδευτικός κ. Γιαννοπούλου Ανθή

Οι μαθητές/τριες του Β2′ τμήματος, με την αφίσα στο χέρι και με πληροφορίες για την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, πέρασαν απ’όλα τα τμήματα του σχολείου μας κι ενημέρωσαν όλους τους συμμαθητές/τριές τους για τη μέρα αυτή.

(Στιγμιότυπο από την επίσκεψη-ενημέρωση στην Ε’ δημοτικού)

Σε κάθε τμήμα μετά την ενημέρωση, άφησαν και την αφίσα του 2024 για το παιδικό βιβλίο.

Γ1′ και Γ2′ τμήματα Εκπαιδευτικοί κ. Κυριαζοπούλου Κατερίνα και κ. Γκέκα Αμαλία.

” Το νησί του Ποτέ Ποτέ”

(Εικόνα του βιβλίου)

Έγινε αφήγηση και παρουσίαση στην τάξη από τις εκπαιδευτικούς των δύο τμημάτων και στη συνέχεια συζήτηση πάνω στο θέμα του βιβλίου.

Οι μαθητές/τριες, ζωγράφισαν ό,τι τους έκανε εντύπωση από το βιβλίο.

Έπειτα τα παιδιά δημιούργησαν τις δικές τους ιστορίες:

Τέλος, κατασκεύασαν τους δικούς τους σελιδοδείκτες:

Γ2′
Γ1′

Δ1′ τμήμα Εκπαιδευτικός: κ. Φίλιος Δημήτρης

Οι μαθητές/τριες, επισκέφτηκαν τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας και δανείστηκαν βιβλία. Αφού τα διάβασαν, ζωγράφισαν ό,τι τους άρεσε και τους έκανε εντύπωση.

(βιβλιοθήκη)

Δ2′ τμήμα Εκπαιδευτικός: κ. Λιάκου Αθηνά

Οι μαθητές/τριες παρουσίασαν το αγαπημένο τους βιβλίο.

Δημοτικό Σχολείο Οινοφύτων 2023-2024