Γνωρίζω το σώμα μου – Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

 Στα πλαίσια του προγράμματος καλλιέργειας δεξιοτήτων,  φέτος ,  οι μαθητές / τριες της Στ ΄ τάξης σε συνεργασία με τους μαθητές/ τριες  της Γ΄ τάξης και τους εκπαιδευτικούς των τάξεων : κ.  Γεώργιο Κυριάκο ( Στ ΄ 1 ), κ. Αμαλία Γκέκα ( Στ ΄  2) , κ. Χρυσούλα- Βασιλική Δημητρίου ( Γ΄ 1) , κ. Αθηνά Λιάκου ( Γ΄ 2 )  ασχολήθηκαν με την πρώτη θεματική ενότητα «Ζω καλύτερα – Ευ ζην » , με υποθεματική : « Γνωρίζω το σώμα μου – Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ».

Σκοπός του συγκεκριμένου εργαστηρίου ήταν να αποκτήσουν οι μαθητές/ τριες δεξιότητες :

  1. Δεξιότητες μάθησης 21ου  αιώνα (4cs)
  2. Παραγωγική μάθηση μέσω των τεχνών και της δημιουργικότητας
  3. Δεξιότητες της κοινωνικής ζωής
  4. Δεξιότητες κοινωνικής ενσυναίσθησης και διαμεσολάβησης
  5. Κριτική  σκέψη
  6. Στρατηγική σκέψη
  7. Πλάγια σκέψη
  8. Ρουτίνες σκέψεις

Οι μαθητές / τριες , μέσω των διαφόρων δραστηριοτήτων που υλοποίησαν , γνώρισαν το ανθρώπινο σώμα, κατανόησαν τη λειτουργία και τη χρησιμότητα των ανθρωπίνων συστημάτων, ήρθαν σε επαφή με ζητήματα που αφορούν στην βιολογική και κοινωνική διάσταση της τεκνοποίησης,  αντιλήφθηκαν τα βασικά θέματα για την αναπαραγωγή των ανθρώπων, καλλιέργησαν δεξιότητες ενσυναίσθησης, αυτομέριμνας και φροντίδας του εαυτούς τους από κάθε μορφή σεξουαλικής βίας.

Ακόμα, σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής, κ. Αμαλία Τσιαφούτη και κ. Βασιλική Γριζανίτη ενημερώθηκαν για τις πρώτες βοήθειες και για τον τρόπο που μπορούν να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Τέλος, σε συνεργασία με την κοινωνικό λειτουργό του σχολείου μας , κ. Ελένη Δημητρέλου και την ψυχολόγο , κ. Κατερίνα Ρόγγα συζητήσαν για το ασφαλές άγγιγμα και για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση, καθώς και τρόπους προστασίας του εαυτού τους.

Παρακάτω ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό :

ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ

ΕΓΩ …. ΑΥΤΟΣ Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ …

Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΜΑΣ ΚΟΣΜΟΣ …

ΜΑΘΗΜΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΟΥ ” ΟΧΙ “

Φυλλάδιο : Ο κανόνας των εσωρούχων

gr_The_Underwear_Rule_2_pages

Φυλλάδιο: 7 τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας

f-138_20_MONOFYLLO_PRINT

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ